Aktualności

„Nigdy nie jeżdżę po alkoholu” na VI Coolturalnym Festiwalu Piwa w Łodzi

Festiwal obywający się na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej to znakomita okazja, by pod okiem ekspertów poznać tajniki piwowarstwa, dowiedzieć się więcej o fascynującej sensoryce piwa, a także spróbować nieznanych gatunków złocistego trunku.  

Pierwszy dzień imprezy wypełniły wykłady specjalistów. W piwną tematykę wprowadziła słuchaczy dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka, która opowiedziała, czym właściwie jest piwo i jaka jest jego historia. Jako drugi wystąpił Adam Czogalla z Browaru Perun, który poświęcił swój wykład technologii produkcji piw rzemieślniczych. Świat cydru przybliżyła zgromadzonym dr inż. Agata Czyżowska, zaś cervesario Kompanii Piwowarskiej zapoznali zaś słuchaczy z tajnikami degustacji piwa. Serię wykładów zwieńczyło wystąpienie przedstawicieli Instytutu Fermentacji i Mikrobiologii Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, poświęcone historii i działalności katedry. Piwo „od podszewki” można było poznać podczas warsztatów, które odbyły się w drugiej połowie dnia. O degustacji złotego trunku oraz stylach piwnych mówili: Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego, oraz cervesario Kompanii Piwowarskiej.

Drugiego dnia Festiwalu na dziedzińcu Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności na gości wydarzenia czekała degustacja aż 55 różnych gatunków złotego trunku, w tym po raz pierwszy piwa – Red Ale oraz Milk Stout – uwarzone przez studentów należących do SKNB „Ferment” oraz SKNCh „Kollaps”.

Ważnym akcentem drugiego dnia imprezy była promocja odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu. W celu zwrócenia uwagi uczestników na problem, jakim jest jazda samochodem pod wpływem alkoholu i uświadomienia im zagrożeń, jakie się wiążą z tą nieodpowiedzialną postawą, na stoisku akcji „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu” można było przetestować alkogogle i przekonać się, w jak dużym stopniu alkohol może zmieniać naszą percepcję.

W promocję wydarzenia zaangażowały się licznie lokalne media: Radio Łódź, Radio Eska, Radio Żak, oddział łódzki Gazety Wyborczej, Nasze Miasto, Dziennik Łódzki oraz miejskie portale. Festiwalowe wydarzenia można było śledzić na Facebooku oraz Instagramie.

Festiwal piwa_02.06.2016-19-2

17

Festiwal piwa_02.06.2016-2-2

5

IMG_0028